Maç sonrası okuduğum yorumlarda mağlubiyete rağmen Antalyaspor’u sevenlerin sahada ne yaptığını bilen, oyuna hükmetmeye, topa daha çok sahip olmaya çalışan bir takım görmeleri benim çok hoşuma gitti açıkçası… Oyun Antalyaspor diye bağırıyordu resmen. Bu çok önemli bazen kaybetmek bir çok şey kazandırır. Ersun Yanal ne demişti ‘ Skor severlik futbolun en büyük tehlikesidir. Skoru severseniz oyunun içindeki güzelliklerden mahrum kalırsınız’ Ne güzel bir söz değil mi ?
Tabi her mağlubiyette bir suçlu bulmak ayrıca önemlidir! Onlara da saygım var. Her görüşe fakat iş abartı olursa futbolun dışına çıkarsa o zaman kimseye bir şey kazandırmıyor işte. Futbol bu.. İşin içinde kaybetmekte var. Zaten Antalyaspor maçı anca böyle kaybederdi Gaziantep’e karşı. Ya bir korner-duran topla ya da ucuz bir penaltıyla…
Takımı çok savunuyorsun diyenleri duyabiliyorum. Mağlup oldu işte takım diyenleri de… Kesinlikle katılıyorum. Mağlubiyet olması için hata olması gerekir. Tercih hataları ve pozisyon hataları… Şimdi o hataları inceleyelim. Tabi futbolun içerisinde kalarak yani yeşil sahanın….
1-Miloseviç tercihi hatası ( bu kez taraftar haklı )
Antalyaspor’un rakibi 4-4-2 formasyonunda kendi yarı alanının ön bölgesinde yani 1 bölge gibi gözüken fakat günümüz futbolunda artık 2. bölge diye tabir ettiğimiz yerde karşılamasını görüyoruz. Bu tür dizilişlerde ön ikilinin yani Milosevic ve Haji’nin baskı kalitelerinin ve yönlendirme tercihlerinin çok iyi olması gerekiyor. Miloseviç’in hem baskı hem de dripling yeteneği çok iyi olmadığı için hem savunmada hem hücumda katkı sağlayamadığını gördük. Rakip kenarları kullanarak Antalyaspor kalesine çok rahat geldi bu diziliş tercihinde. Kısaca bu 4-4-2 tercihin Antalyaspor’a uygun olmadığını düşünüyorum. Bu maç için hem Miloseviç hem de 4-4-2 hataydı.
Mukairu-Milosevic yer değişimi özellikle Mukairu’nun topla baskı kalitesi ve topla dripling yeteneği sayesinde pozisyon anlamında olumlu etki etse de sonuca gidemedi Antalyaspor.
2-Poli ve Nuri (Oyunun yönü değiştirildiği zaman yaşanan problemler) Gaziantep FK hücum geçiş stratejisi…
18 SANİYE SONRASI
18 saniye arayla aldığım iki görselde sol kanattan sağ kanada doğru değiştirilen oyun yönü sırasında Nuri ve Poli’nin kayma dediğimiz topa göre pozisyon alma sırasında geç kaldığını yaratılan boşluğunda Gaziantep FK tarafından kullanıldığını görüyoruz.
Antalyaspor’un oyunun son bölümlerinde kalesinde daha çok pozisyon vermesinin sebeplerinden bir tanesi bu görsellerdeki durumdur.
3- Antalyaspor ön alan baskısına karşılık verememesi. Geçiş problemleri
Antalyaspor’un savunmadan oyun kurma stratejisi orta saha oyuncularının pas-destek pozisyona destek vermemesi daha az hareketli olması, stoperlerimizin derin pas yeteneğinin sınırlı olmasından dolayı sık sık suya düştüğünü görüyoruz. Buna ek olarak rakiplerinde Antalyaspor’a karşı ön alan karşılamasını bir strateji olarak benimsemeye başladığını düşünüyorum.
Antalyaspor sahada olumlu neler yaptı ?
4- Tekrarlanan Sol Kenar Hücümları ( Nuri-Güray-Mukairu)
Futbol takımları artık dünyada savunma ve hücum anlamında çeşitli stratejiler belirliyorlar. Bu stratejilerin özellikle hücum yönünde sürekli tekrarlanması ve saha içinde oyuncular tarafından uygulanmaya çalışılması Antalyaspor’un öylesine hücum yapmadığının çalışıldığının bir göstergesi. Gaziantep karşısında gol olmadı belki fakat haftaya Beşiktaş’a karşı neden olmasın ?
Top Nuri’nin ayağındayken Mukairu’nun kenardan merkez alana konumlanması ve Mukairu’nun boş bıraktığı alana rakip savunmayı şaşırtarak Güray’ın desteğini görüyoruz. Ersun Yanal’ın yönlendirmesini de.
5- Gökdeniz’in hücum yerleşiminde merkeze konumlanması. (Santrafora dönüşmesi)
Antalyaspor’un Gaziantep karşısında hücumda sol kenarı çok daha fazla kullanmaya çalıştığını gördük. Güray’ın hücum etkinliğini Gökdeniz’in merkeze konumlanması ve savunma arkası koşularıyla gol aradı Antalyaspor. Ek olarak Gökdeniz’in ilk dokunuş adımlama ve kontrol(vücut açısı ayarlama) konularında çok çalışması gerektiğini söylemeliyim.
Genel yorumum ise şu ; Eğer Antalyaspor bu şekilde devam ederse çoğu Anadolu takımına oyun anlamında üstünlük kurar ve kolay kolay kaybetmez.